View this site in your language!

петък, 3 септември 2010 г.

РАЗТВОРЕНАТА ДУША /притча/




РАЗТВОРЕНАТА ДУША /притча/

Веднъж при един стар мъдрец дошло едно младо и много красиво момиче.
- Какво да правя? – питала го тя през сълзи.- Винаги се старая да бъда добра с хората, да не обиждам никого, да помагам с каквото мога. И макар че съм ласкава и приветлива с всички, често вместо благодарност получавам обиди и горчиви насмешки. А някои откровено ми стават врагове. Аз не съм виновна, а това е толкова несправедливо и обидно. Посъветвайте ме какво да правя.

Мъдрецът погледнал красавицата и й рекъл с усмивка:
- Съблечи се абсолютно гола и мини така през града.
- Вие сте луд! – възмутила се красавицата. – Така всеки може да ме обезчести и изобщо един Бог знае какво могат да направят с мен.
Тогава мъдрецът отворил вратата и поставил на масата едно огледало.
- Ето, виждаш ли – отговорил – страхуваш се да излезеш сред хората без никакви дрехи върху красивото ти тяло. Тогава защо ходиш с разголена душа? При теб тя е разтворена като тази врата. Всеки, който си поиска, влиза в живота ти. И ако видят в твоите добродетели – като в това огледало – отражението на безобразните си пороци, то се стараят да те оклеветят, унизят, обидят. Не всеки има мъжеството да си признае, че някой е по-добър от него. Порочният човек, когато не иска да се промени, започва да воюва с праведника.
- Какво да правя тогава? – попитало момичето.
- Ела, ще ти покажа моята градина – предложил й старецът.

Мъдрецът показвал градината на момичето и говорел:
- Много години поливам тези прекрасни цветя и се грижа за тях. Но нито веднъж не съм виждал как се разтваря пъпката на цвете. Макар че после се наслаждавам на красотата и аромата на всяко от тях. И ти бъди като цвете - разтваряй сърцето си пред хората незабелязано, без бързане. Наблюдавай…кой е достоен да бъде твой Приятел и да твори за теб добро, все едно че полива цвете…и кой къса листенцата на цветето и ги тъпче с крака.

10 коментара:

  1. Нали наблюдавам.Само дето няма ден да не понеса нещо.Само един човек засега мълчаливо се грижи и се крие.Аз понякога губя сили -дали не ме е изоставил?Трудно е.

    ОтговорИзтриване
  2. lilia, права си. Наистина има много хора, неудовлетворени от себе си и света. Чакат само да им се мерне някоя добра душа и да си избият комплексите. Ненапразно е написана тази притча. Има защо...Да, трудно е...

    ОтговорИзтриване
  3. Стойка Хаджиева-Новковапетък, септември 03, 2010 8:05:00 пр.об.

    Здравей,Цветанка!Няма добри и лоши хора.Тези,които наричаме лоши са объркани души,които се нуждаят от помощ.А ние дето уж сме по-добри,а то е,защото сме по-осъзнати,как ще им я дадем,ако се затваряме пред тях.Трябва да сме достатъчно силни и да не се страхуваме да се разтворим пред когото и да било.Ако очакваме някой да ни нарани и обиди,то това сигурно ще се случи.Тогава проблема е в нас самите.Каквато власт дадем на човека отсреща,такава той ще притежава.Да се разсърдиш на комплексиран човек,все едно да се разсърдиш на едно бебе,че те е напишкало.Според мен независимо от всичко трябва да даряваме любов,без да търсим отплата.Понякога е трудно-все пак сме хора и правим грешки,но важното е да се стараем да ставаме все по-добри и да не съдим себе си и другите.Тогава със сигурност светът ще стане по-добро място за живеене.ОБИЧАЙТЕ И БЪДЕТЕ ОБИЧАНИ!!!

    ОтговорИзтриване
  4. много хубава притча! дойде ми точно навреме. отдавна си задавах същите въпроси и сега като че ми просветна. Стойка, тук не се има предвид да се затваряш пред хората, а да не отваряш докрай душата си пред всеки - за да бърка, рови всеки там и в крайна сметка да те оплюе, че му мислиш доброто. границата е тънка, но съществена и само който се е опарил от това, но искрено се опитва хем да стои отворен, хем да не боли, може да разбере за какво става дума

    ОтговорИзтриване
  5. Стойка, наистина , Еле, е обяснила точно за какво става въпрос...

    ОтговорИзтриване
  6. Еле, много се радвам, че точно си разбрала посланието:)на тази притча. Само който не го е изпитвал, не знае за какво точно става въпрос...Поздрави и усмихната вечер.!

    ОтговорИзтриване
  7. В Библията пише:"Не давайте бисерите на свинете,защото ще се обърнат и ще ви стъпчат...."

    ОтговорИзтриване
  8. Написаното в Библията е точно. Благодаря, анонимен, че го припомни.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...