View this site in your language!

четвъртък, 29 юли 2010 г.

ЗА ОБИДАТА/ дзен притча/



ЗА ОБИДАТА/дзен притча/

Близо до Токио живеел един велик самурай, който бил вече възрастен и се бил оттеглил, за да обучава младежите в дзен-будизъм. Въпреки възрастта му се носела легендата, че може да разбие всеки съперник.

Един ден, един войн, известен с тоталната си липса на скрупули, дошъл при него.
Войнът бил прочут с това, че използвал техниката на провокацията: изчаквал противника му да направи първата крачка, възползвал се от направените грешки и контраатакувал внезапно. Младият и нетърпелив войн никога не бил губил битка. Знаейки репутацията на самурая, бил дошъл, за да го разгроми и да се прослави. Всички ученици протестирали срещу идеята, но старецът приел предизвикателството....

Всички излезли на площада и младежът започнал да обижда стария учител. Хвърлил няколко камъка по него, заплюл го в лицето, изкрещял всички възможни обиди, обиждал дори предците му... С часове правил всичко възможно, за да го провокира, но старецът останал невъзмутим. Привечер изтощеният и унижен войн се принудил да се оттегли.

Угнетени от факта, че учителят им трябвало да изтърпи толкова обиди, учениците му го попитали:
-Как можахте да понесете това? Защо не влязохте в двубой, пък макар и да бяхте загубили битката, вместо да ни показвате тази страхливост?
-Ако някой дойде при теб с подарък и ти не го приемеш, чий е подаръкът?
-На този, който го е донесъл. - отговорил един от учениците.
-Ами, същото важи и за завистта, гнева и обидите - казал учителят. - Когато не ги приемеш, продължават да принадлежат на този, който ги носи със себе си.

12 коментара:

  1. Привет,Цвети:)Много поучителна притча,защото днес често се отдаваме на гнева си и не контролираме емоциите си (за съжаление) :)

    ОтговорИзтриване
  2. Apolon, отдаваме се на гнева предизвикан от друг и така наказваме себе си за грешките на другите, за съжаление:)

    ОтговорИзтриване
  3. Топчо, и аз много я харесвам. Това е много актуално днес, за всички негативни неща, които се изливат отвсякъде върху нас. Някакъв вид техника за справяне:)

    ОтговорИзтриване
  4. Все пак,добре е да си го припомняме,благодаря ти!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Bearkis, ще си припомняме, повтаряме, докато се научим, тя помощта ще си дойде от нас:) Поздарви и от мен и лека вечер:)♥

    ОтговорИзтриване
  6. Моето любимо "оръжие" Ефекта на огледалото :)

    ОтговорИзтриване
  7. И моето съшо, Никола, много е ефикасно и съм доволна от резултатите, обезсилва на 100% тарикатите, които искат да тровят чужди животи:)

    ОтговорИзтриване
  8. Притчата е супер:))), Ефирна. Неприемането на обидите, издевателствата, гнева - велика практика. Обезсилва насочените към нас попълзновения на енергийните вампири!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...