View this site in your language!

събота, 10 април 2010 г.

СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ


СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ

Смехът е здраве и това изобщо не трябва да ни учудва. Той е не само полезен в ролята на антистресово хапче и начин да започнем деня си добре и в прекрасно разположение на духа. Не само и като наша оригинална визитна картичка, с която съобщаваме на всички, че имат насреща една позитивна, добронамерена личност, с която се комуникира лесно и е отворена към всичко и всички. Да не говорим, че усмихнатият човек навсякъде е приет добре и радушно, разбира се, ако по някаква зла ирония на съдбата не попадне сред компания от мизантропи, хейтъри и заклети негативисти. Тогава вече...ще трябва да положи доста усилия да ги убеди да променят гледната си точка към света. Ще е трудно, но какво пък - един да реши да се промени пак е нещо. Усилията в тази посока винаги си заслужават, а са и едно малко предизвикателство. Удовлетворението от постигнат резултат в тази посока, радват душата и дават надежда за бъдещето на света:)

ஐКак помага смехът

- Знаете ли, че като физическо упражнение, смехът заставя да работят едновременно 80 групи мускули. Учени приравняват по ефект 1 минута смях на 25 минути фитнес. И кое е по-ефективно тогава. Освен това, не си длъжен да стоиш в затвореното помещение на салона за упражнения.
- При 10-15 минути смях всеки ден се изгарят 50 калории/ едно блокче шоколад/. Само с един такъв всекидневен сеанс могат да се свалят 2 кг за една година. Значи става и за отслабване.
- Смехотерапията повлиява благоприятно много болести. Веселите хора, които обичат да се смеят от сърце имат 40% по-малък риск от сърдечносъдови заболявания.
- Смехът повишава нивото на "добрия холестерол", като се намалява така опастността от атеросклероза.
- Американски учени пък установили, че той подобрява състоянието на болни от диабет.

ஐИстинската история

И тук сега ще ви разкажа за един човек, който бил поразен от смъртоносната болест колагеноза - автоимунно заболяване, при което имунната система действа агресивно срещу съединителната тъкан на организма. Този човек се казва Норман Казинс - американски журналист. В един момент той не можел дори да разтваря челюстите си за да се храни. В болницата се почувствал още по-зле, дори станало по-лошо. Напуска болничното заведение и решава сам да се бори. Започнал да се рови из вестници и списания и разбрал , че отрицателните емоции, като гняв, злоба, страх, предизвикват в организма химически изменения, които отключват различни болести. И тогава му хрумнало, че положителните емоции, биха могли да имат обратно действие-оздравяващо. И той започнал да прилага смеха, като средство за справяне. Започнал да гледа комедии, да чете весели книги и смешни истории. И ефектът не закъснял. За месец само, той започнал да се подобрява, болките намалели, раздвижил се. Невероятно, но факт. Възстановил се до степен да се върне на работа. Започнал да спортува. Преживяното описва в книга - " Анатомоя на едно заболяване"-1979г

ஐДа се смеем без ограничения

И така, който се смее има по-добър имунитет, по-здраво сърце, по-рядко страда от депресия и наднормено тегло. Чувството за хумор помага на хората да се освободят от агресията, от стреса, да преодолеят страха. Освен всичко друго, смехът помага за по-лесно зачеване и раждане, това също е доказано. За сведение само, д-р Мадан Катария основава йога на смеха през 90-те години. Той учи на различни видове смях. В Германия и Франция има десетки клубове в които се практикува.
Така че да не се помайваме, ами да си помогнем сами и да се научим да се смеем често и от сърце. Нека тези, които не обичат това просто действие смеха / повечето в нашето общество/ , да си се чудят колкото искат. Накрая ще видим кой ще се смее последен.Zvetanka Shahanska

12 коментара:

  1. Смехьт, като терапия - душевна и физическа - препорьчвам яко, както се казва! :)) Защото действително е яко! :)) Вярно при по-тежки болки - физически и душевни - става по-бавно, стьпка по стьпка, но капка по капка вир става!
    По себе си знам - дори когато ми е адски тьжно и напрегнато, когато се смея, "облаците се разсейват"! :)). Разбира се, тьгата и напрегнатостта не изчезват от раз и не е нужно. Но и аз открих, че като чета хумористични книги, гледам комедии или се сетя за смешна случка, се чувставам по-добре. Усещала сьм как ухилената ми физиономия просто сияе и вьтрешно, емоционално се смея и се чувствам облекчена, поне малко; често - много по-добре! Дори, като си видя тьжното или напрегнато, или с гримаса на огорчение и потиснатост лице, се смея сама на себе си! Направо започвам да се хиля безумно, като се видя така! "Смехьт е здраве!" По-точни думи не мога да измисля! :))
    Браво Цветанка! Чудесна тема, която, естествено увеличи усмивката на лицето ми и реших да споделя аз как прилагам смехотерапията!
    Топьл и Усмихнат ден на всички! :))

    ОтговорИзтриване
  2. Надя, здравей. Благодаря затова, което си написала.Напълно съм съгласна. От известно време, не гледам почти ТВ или само филми , по възможност комедии или разтоварващи, слушам много музика, смея се много. И действително ставаш друг човек, усмихнат, позитивен, чувстваш се добре.Нещата вървят добре.Това не е откъсване от реалността, както някой може да каже. Това е друг поглед към нея. Пак си вършиш, каквото има, но си по-енергичен и вдъхновен.Смехът започва да става част от твоята същност, а това е много здравословно и полезно.
    Весел и спорен ден, приятели!:))

    ОтговорИзтриване
  3. Цвети, отново ме караш да се усмихвам. Темата за смеха, за усмихнатите хора ни е любима. Всеки е изпитал ефекта на смеха. Случвало ми се е когато съм под нервно напрежение да се смея. Както казват - нервен смях. Но въпреки причината породила смеха,се разтоварвам и постепенно напрежението отслабва.Хубав ден, усмихнати хора!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Мишел. Напоследък се захванах с доста неща и все нямах време да посетя този прекрасен блог.
    Тук винаги струи оптимизъм, смях, здраве и красота.
    И както винаги ме зареди с положителна енергия и усмивки. :) Благодаря ти!
    Аз съм пристрастена към комедиите,комедийните сериали и шоу програмите. Когато ги гледам, не само че ме заболява корема от смях, но и нагласата ми към всичко се променя. Всичко ми е забавно и всяко нещо виждам откъм смешната му страна. :)Дори проблемите престават да бъдат проблеми.
    Наистина не знам по-добра терапия от смехотерапията. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Жени, смехът както и да го погледнем е все полезен. Зная за какво говориш имайки предвид нервен смях. То това е реакция на организма, като предпазна клапа - да изпусне парата, за да не гръмне:)))Винаги след смях напрежението отслабва и се чувстваш лек и освободен. Жени, много усмивки, прегръдки и весел уикенд:))

    ОтговорИзтриване
  6. Росиии, здравей!Много се радвам, че намери време и се отби тук. Ти наистина си се заела с много неща, които искат време и те разбирам напълно. Благодаря ти за хубавите думи за блога!
    Към смешните неща аз също имам афинитет. Но ти това го знаеш, Роси:))) След много смях, наистина проблемите не изглеждат толкова страшни и нерешими. И това му е хубавото.Всичко се решава много по лесно, когато самия ти си по-спокоен и уравновесен. А и помагаме на собственото си и на околните здраве. И тук е мястото да напомня, че децата се смеят по 300 пъти на ден, а възрастните по около 15 пъти. Покрай всичките ни грижи , стрес и задължения сме забравили да се смеем. И както Уилям Джеймс/ бащата на модерната психология/ казва" Не се смеем защото сме щастливи. Щастливи сме защото се смеем".

    ОтговорИзтриване
  7. И аз все повече се убеждавам, че ролята на смеха не трябва да се подценява. Обикновено улисани в ежедневните задължения пропускаме да се порадваме и посмеем. А се оказва, че смехът е ключ към нашето здраве и по-весел живот.
    Колко малко ни е необходимо, просто повече смях и забавление...

    ОтговорИзтриване
  8. Да, smile, толкова е лесно и приятно, а се смеем прекалено малко. Много странно, за други неща, където се искат повече усилия, намираме време, а това подминаваме. Може би си мислим, че е несериозно, знам ли. Но колкото и куриозно да звучи - смехът е сериозно нещо. Да не го забравяме и да се подсещаме един -друг. Все пак в добро разположение на духа, решенията, които взимаме са по-точни и правилни.
    smile, спокойна вечер ♥ :)

    ОтговорИзтриване
  9. Цвети, знаеш ли аз като че ли съм от тези хора, които не се смеят често.Обичам да се усмихвам, но рядко си позволявам истински да се посмея.И то заради суеверия. Представяш ли си? Как само ограничавам себе си и осъзнавам колко много пропускам.

    ОтговорИзтриване
  10. smile, smile - виж си никнейма и престани да се ограни4аваш. Това е смешно:)))Какви са тези суеверия, които не ги знам. И си се смея от сърце. Изобщо отпусни се. Смей се винаги, когато падне. Виждаш от статията- смехът е здраве. Няма лъжа, няма измама. Ти направо ме шашкаш. Да не би и повечето хора в България от суеверие да не се смеят? Хайде почни от днес да се смееш повече и да видим какво ще стане. И след това ми кажи:))))♥

    ОтговорИзтриване
  11. Здрасти, Цвети! Как си?
    Нали реших да загърбя всички суеверия и да се смея на воля, да споделя, че има напредък. Това ми помага да приемам и всичко с чувство за хумор.
    Поздрави...

    ОтговорИзтриване
  12. smile, толкова ме радваш:)днес само хубави новини получавам и това ме зарежда много:)Виждаш ли като се смееш повече, резултатът е страхотен и ще става все по-хубаво, ще видиш:))смехът помага на толкова неща. Вчера например прочетох, че като се смеем се подобрява кръвоснабдяването на мозъка и ставаме по-умни. И не само това ами влияе и на венците , защото и там се подобрява кръвообръщението и ги заздравява, оттам зъбите стават по-здрави. И това всичкото от един смях, защото много мускули участват в този процес. Да не говорим за чувството за хумор колко е полезно:)))И как човек се отваря, става позитивен и вижда, че не всичко е толкова сложно и непостижимо. Целувки и прегръдки:)))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...