View this site in your language!

понеделник, 29 март 2010 г.

МАНДАЛА





МАНДАЛА

Мандала (санскр. मण्डल, "кръг", "диск") — символ,използван при медитация в будизма.

Символизира сферата на обитание на божествата-чистите земи на будите.По принцип,мандала е геометричен символ със сложна структура,който се интерпретира като модел на вселената,"карта на космоса".

Типична форма — външен кръг и вписан в него квадрат,в който,пък е вписан вътрешен кръг,който често е сегментиран или има форма на лотос.Външният кръг е Вселената,вътрешният-измерение на божество,бодхисатва,буда.Квадратът между тях е ориентиран по посоките на света.

Мандалите могат да бъдат както двуизмерни-изображения на плоскост,така и обемни,релефни.Шият ги от тъкани,рисуват върху пясък,правят от цветен прах,метал,камък,дърво... Дори от краве масло,което оцветяват.Често рисуват мандали на подовете,стените и/или таваните на храмовете.

Някои от мандалите се правят от цветен прах само за да се проведе определен ритуал .В края на ритуала мандалата ...я разрушават.

Мандалата е космическият принцип,управляващ всички процеси във Вселената.Но мандалата още е изображение на будистко божество - изображение,което възстановява нарушената хармония в света.Будистите вярват,че само един поглед към мандалата може да те прочисти от болести и лоши навици.
Затова създаването на мандала е дълга и трудна работа."Рисува" се с разноцветен мраморен пясък,считан за свещен.Тънка тръбичка се напълва с пясък и с помощта на друга тръбичка внимателно се изсипва върху "платното",начертавайки нечовешки тънки линийки.

Няколко мандали, които са ми любими, съм качила тук. И да не забравяме, че.будистите вярват,че само един поглед към мандалата може да те прочисти от болести и лоши навици. Насладете се.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...